Slovenská republika patrí ku krajinám s najväčšou konzumáciou alkoholu na svete. Alkohol je síce
zdrojom energie, ale poskytuje iba prázdne kalórie bez živín a jeho konzumácia vedie k zdravotným
problémom, veľmi často k vážnym.
Štúdia, ktorú predstavujem v tomto článku, sa zaoberala výskumom konzumácie alkoholu ľuďmi,
ktorí sa snažia udržiavať si zdravý životný štýl.
Alkohol poskytuje približne 7 kcal /29kJ/ energie na gram a môže výrazne zvyšovať celkový energetický príjem. Celkový obsah energetickej hodnoty alkoholu ovplyvňuje okrem alkoholu aj množstvo ďalších prídavných látok v nápoji, napríklad sacharidy v pive a víne, tuky a bielkoviny v miešaných nápojoch. Priemerná spotreba čistého alkoholu v Slovenskej republike dosahuje zhruba
10 litrov na obyvateľa na rok, čo zodpovedá množstvu 22 g etanolu na obyvateľa na deň, vrátane detí a seniorov.
Kľúčovou rolu v metabolizme alkoholu a jeho odbúravaní z tela hrá enzým alkoholdehydrogenáza, ktorý je aktívny predovšetkým v pečeni. Množstvo tohto enzýmu je podmienené vekom, pohlavím, tkanivovou distribúciou a individuálnou genetickou predispozíciou. Premena alkoholu spočíva v jeho oxidácii na acetaldehyd a následne na kyselinu octovú. Priemerná rýchlosť odbúravania alkoholu je 0,2 až 1 promile obsahu v krvi za hodinu.
Viac informácií nájdete v priloženom dokumente
Ing. Alena Beyer
2025-05-20
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ vyjadrujete súhlas s ukladaním súborov cookie do vášho zariadenia s cieľom vylepšiť navigáciu po stránkach a analyzovať využitie stránok. Viac informácií.