zdravý životný štýl

Pôst

Rozhovor s Dr. Andreasom Michalsenom, vedúcim oddelenia naturopatie v nemocnici Immanuel v Berline a profesorom klinickej naturopatie na Charité v Berlíne /skrátené/

Prečo vôbec uvažovať o pôste?
Pôst a stravovanie pa...

Ing. Alena Beyer
2024-10-28



Ako stravou zmierniť alergické reakcie

Alergia je reakciou imunitného systému na dráždivú látku, ktorú telo v dôsledku nadmernej tvorby histamínu uvoľňujúceho do krvného obehu vyhodnocuje ako nebezpečnú. Náš imunitný systém vďaka nesprávnej aktivácii protilátok r...

Ing. Alenky Beyer
2024-02-25



Jedlo pre mozog

potraviny na zlepšenie nálady a energie Ľudský mozog a nervový systém fungujú v závislosti od živín, ktoré dostávajú zo stravy. Potrebujú zložené sacharidy, bielkoviny, vlákninu, zdravé tuky a minerály. Toto dosiahneme jedine ...

Ing. Alenky Beyer
2024-02-05



Ako stravou predchádzať duševným chorobám?

Cholin – esenciálna živina

Cholín sa nachádza vo všetkých tkanivách ľudského organizmu. Je potrebným komponentom bunkových membrán a je súčasťou mnohých metabolických pochodov, ako neurotransmiter, lipidový transport,...

Ing. Alena Beyer
2022-01-10



Vegetariánstvo a zdravie

Rastlinných alebo lepšie povedané prevažne rastlinných typov stravovania je veľmi veľa /Tabuľka č. 1/. Vegetariánstvo sa stalo veľmi populárne predovšetkým v krajinách, kde majú ľudia vyšší príjem. Jeho obľuba rastie najmä v...

Ing. Alena Beyer
2021-11-11



Huby ako zdroj vitamínu dlhovekosti

Výsledky novodobých výskumov ukazujú, že aminokyselina L-ergothionein /ERG/ sa vyznačuje významnými antioxidačnými a protizápalovými účinkami. Rozhodujúcim zdrojom potravinového ERG sú jedlé huby s obvyklým obsahom 40 – 200 m...

Ing. Alena Beyer
2021-09-06



Rok ovocia a zeleniny

Súčasný rok 2021 bol Valným zhromaždením OSN vyhlásený ako medzinárodný rok ovocia a zeleniny Ovocie a zelenina si jednoznačne túto pozornosť zaslúžia, pretože z výživového hľadiska by sme len ťažko našli komoditu, ktorá ...

Ing. Alena Beyer
2021-09-06



Ako šafránu

Šafrán je jedno z najdrahších korení sveta. Pochádza z Iránu. Jedlám dodáva špecifickú horkastú chuť a sýto žltú farbu. Používa sa pri príprave mäsa, ryže, morských plodov ale aj dezertov. Už celé tisícročie je súčasťou ...

Ing. Alena Beyer
2021-05-27



Ľanové semienko

Ľan siaty patrí do čeľade Lineaceae, ide o jednoročnú na modro kvitnúcu jednoročnú bylinu so všestranným použitím. V súčasnosti sa pestuje v 50 krajinách sveta, jej najväčším producentom je Kanada. Vyznačuje sa orieškovou prích...

Ing. Alena Beyer
2021-05-17



Pšeno – netradične tradičná obilnina

Neexistuje obilie, ktoré by bolo bohatšie na dôležité zložky ľudskej stravy ako je pšeno. Toto energické obilie upadlo takmer do zabudnutia, v súčasnosti zažíva však svoj veľký návrat. Prečo je pšeno tak hodnotné pre ľudské z...

Ing. Alena Beyer
2021-05-17



Kedy a aké bielkoviny potrebuje náš organizmus?

Bez bielkovín by nebolo života. Názov slova bielkovina PROTEÍN je odvodený od gréckeho slova PROTA, to znamená prvý. Bielkoviny tvoria základnú štruktúru živočíšnych a rastlinných tkanív a zabezpečujú funkčné procesy organizmov....

Ing. Alena Beyer
2021-04-20




Spät na EduPoint

EVANJELICKÉ GYMNÁZIUM JURAJA TRANOVSKÉHO

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

RIADITEĽKA:
riaditel@esslm.sk
+421 910 991 633

SEKRETARIÁT:
sekretariat@esslm.sk
+421 948 525 086

ADRESA: Komenského 1317/10, 031 01 Liptovský Mikuláš, Slovensko

IČO: 037975650DIČ: 2022060359


Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ vyjadrujete súhlas s ukladaním súborov cookie do vášho zariadenia s cieľom vylepšiť navigáciu po stránkach a analyzovať využitie stránok. Viac informácií.