Súčasný rok 2021 bol Valným zhromaždením OSN vyhlásený ako medzinárodný rok ovocia a zeleniny
Ovocie a zelenina si jednoznačne túto pozornosť zaslúžia, pretože z výživového hľadiska by sme len
ťažko našli komoditu, ktorá má pre zdravie človeka tak vysokú hodnotu. Trochu uvážene je však
nutné pristupovať ku konzumácii ovocia, ktoré má síce vysoký obsah vody, ale väčšinou aj
nezanedbateľné množstvo cukru. Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča konzumovať
minimálne 400 gramov ovocia a zeleniny denne v pomere 1:2 v prospech zeleniny, pričom zemiaky
a iné škrobové plodiny sa nepočítajú. Ak by ste dali na váhu jedno stredne veľké jablko, zistili by ste,
že váži približne 150 gramov. Tým je v podstate porcia ovocia splnená. Pri zelenine je to trochu
náročnejšie. Ak chceme získať aspoň 300 gramov, na váhe sa ocitne jedna veľká paprika, päť
reďkoviek, celá mrkva, hrsť špenátu, celé avokádo – v surovom stave, a ešte nie je denná porcia
naplnená, takže potrebujeme ešte menšiu porciu dusenej prípadne varenej zeleniny v polievke, alebo
formou prílohy... Samozrejme hovoríme len o zelenine a ovocí, čím nutričné požiadavky na stravu
ešte nie sú splnené. Na tuky, sacharidy, bielkoviny netreba tiež zabúdať.
Zdroj: Časopis Výživa a potraviny, č. 4/2021, úvod šéfredaktora Aleš Rajchl /skrátené/
Ing. Alena Beyer
2021-09-06
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ vyjadrujete súhlas s ukladaním súborov cookie do vášho zariadenia s cieľom vylepšiť navigáciu po stránkach a analyzovať využitie stránok. Viac informácií.