Strukoviny sú vynikajúcim zdrojom, polysacharidov a vlákniny. Okrem toho sú bohaté na minerálne látky, ako je draslík, horčík, kyselina listová, železo, zinok a aj na bioaktívne látky ako polyfenoly a flavonoidy.
Z produkovaných potravín majú strukoviny jeden z najnižších klimatologických dopadov. Strukoviny sú dôležitou súčasťou stravy v mnohých krajinách. No sú krajiny, kde je spotreba strukovín veľmi nízka.
Strukoviny sa stále častejšie používajú ako alternatíva k mäsu. A to hlavne pre ich výživovú hodnotu a nízku ekologickú stopu. Avšak proteínové koncentráty zo strukovín majú vysoký obsah proteínov, ale aj solí, na druhej strane nízky obsah vlákniny.
V roku 2018 vyhlásila OSN 10.február za Svetový deň strukovín.
Podľa systematického prehľadu mnohých štúdií je štatisticky významný vplyv predovšetkým sóje na nádorové ochorenia. Spotreba sóje a sójových výrobkov je spojená s 12% nižším rizikom úmrtia na nádorové ochorenia celkom, na rakovinu žalúdka, hrubého čreva, konečníka a pľúc a 9% nižším rizikom úmrtia na rakovinu prsníka. Súvislosť medzi zaradením sóje alebo iných druhov strukovín a kardiovaskulárnymi ochoreniami bola síce zistená, a to v prospech konzumácie strukovín, ale vyčíslenie tejto súvislosti uvádzané štúdie ukazujú zatiaľ len na úrovni štatistickej odchýlky.
V populácii existuje určitá obava súvisiaca s možnými hormonálnymi účinkami sóje a sójových výrobkov. Sójové bôby sú prirodzeným a bohatým zdrojom látok, ktoré sú klasifikované ako fytoestrogény. Predovšetkým na základe štúdií na zvieratách boli tieto látky ako endokrinne aktívne hormonálne zlúčeniny. Ich účinok na ľudí bol skúmaný prehľadom z 229 observačných štúdií, 157 klinických štúdií a 32 systematických prehľadov a metaanalýz, ktoré žiadne negatívne účinky na ľudský organizmus neeviduje. Tieto negatívne dôkazy sa nenašli ani v prípade prsného tkaniva, sliznice maternice, hladiny estrogénu u žien a ani u mužov, hladiny testosterónu ani parametre kvality spermie u mužov. Prehľady len uvádzajú pozitívny efekt fytoestrogénov u žien v postmenopauzálnom období, významnejšie štatistiky uvádzajú mierny vplyv na predĺženie menštruácie.
Zhrnutie:
Konzumácia strukovín je spojená s nižším rizikom nádorových ochorení. Štúdie ukazujú priaznivé zmeny v biomarkeroch na ochorenia ciev a srdca, pre diabetes 2.typu. Konzumácia strukovín je spojená aj s nižším rizikom obezity. Celkovo sa teda odporúča konzumovať strukoviny nie len zo zdravotných ale aj ekologických dôvodov.
Ing. Alena Beyer
2025-10-27
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ vyjadrujete súhlas s ukladaním súborov cookie do vášho zariadenia s cieľom vylepšiť navigáciu po stránkach a analyzovať využitie stránok. Viac informácií.