Neexistuje obilie, ktoré by bolo bohatšie na dôležité zložky ľudskej stravy ako je pšeno. Toto
energické obilie upadlo takmer do zabudnutia, v súčasnosti zažíva však svoj veľký návrat. Prečo je
pšeno tak hodnotné pre ľudské zdravie a čo je dôležité vedieť pri jeho využívaní?
V súčasnosti je možné v obchodoch kúpiť dva druhy pšenovej múky, a to buď zo zlatého alebo hnedého pšena. Rozdiel je naozaj vidno vo farbe. Múka zo zlatého pšena je bohatšia na betakarotény, zatiaľ čo múka z hnedého, prípadne červeného pšena obsahuje viac vlákniny.
Všetky múky zo pšena však rovnako vykazujú vysoké dávky bielkovín, železa, magnézia, silícia, zinku a vitamínov skupiny B. A práve táto kombinácia robí z tohto produktu skutočné obohatenie jedálnička. Okrem toho, že sa jedná o bezlepkovú bielkovinu, má aj iné benefity. Je veľmi ľahko stráviteľná a má liečivé účinky na stenu slizníc čreva. Obzvlášť je vhodná pre ľudí s nedostatkom železa, pretože už niekoľko gramov tejto potraviny pokrýva dennú potrebu železa u dospelého človeka. Najväčším benefitom tejto múky je však v jej mimoriadne vysokom obsahu silícia. To zabezpečí konzumentom nie len krásnu a čistú pleť, ale aj zdravé nechty, vlasy, sliznice a steny ciev. Už po niekoľko týždňovom používaní tejto múky v jedálničku je možné vidieť prvé výsledky prítomnosti silícia v tele, dochádza k spevneniu nechtov, vlasových korienkov a pevnosti vrchnej časti pokožky.
Je tu však jedna vec, ktorú treba pred väčším užívaním produktov z pšenovej múky zvážiť. Pšeno obsahuje zložku durín, ktorou sa rastlinka chráni pred poškodením. Pri spracovaní poškodených zŕn môže dôjsť k tomu, že sa durín vyskytne vo väčšom množstve aj v múke. Pre ľudí, ktorí sa však liečia na nedostatočnú činnosť štítnej žľazy, môže mať zvýšené množstvo užívania pšenovej múky vplyv na metabolizmus jódu.
A ako používať pšenovú múku? Jednoducho. Ak budete piecť chlieb, koláče, torty, obaľovať rezne, či karfiol, nahraďte klasickú pšeničnú múku z jednej tretiny pšenovou múkou. Môžete si uvariť pšenovú kašu podobne ako krupicovú, pripraviť pšenovo-banánové palacinky či maslové halušky do zeleninových polievok. Z pšenových zŕn sa dá uvariť výborné rizoto, sú chutnou prílohou k mäsu ale aj do šalátov. Pšenové zrná sú podobne ako ryža po 15 minútkach varenia mäkké a možno ich veľmi kreatívne podávať, na sladko, či na slano.
Ing. Alena Beyer
2021-05-17
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ vyjadrujete súhlas s ukladaním súborov cookie do vášho zariadenia s cieľom vylepšiť navigáciu po stránkach a analyzovať využitie stránok. Viac informácií.