potraviny na zlepšenie nálady a energie Ľudský mozog a nervový systém fungujú v závislosti od živín, ktoré dostávajú zo stravy. Potrebujú zložené sacharidy, bielkoviny, vlákninu, zdravé tuky a minerály. Toto dosiahneme jedine vtedy, keď budeme mať pestrú stravu. Obzvlášť pozitívny účinok na naše duševné zdravie majú nasledovné potraviny: - Tmavá čokoláda zlepšuje náladu. Kakaové polyfenoly sú silné antioxidanty, ktoré znižujú zápal. Psychoaktívne zložky čokolády vyvolávajú pozitívne pocity. Treba si vybrať najtmavšiu čokoládu, akú nájdeme, pretože má najmenej cukru a najviac kakaovej hmoty. Čokolády s vysokým podielom kakaa však tiež musíme konzumovať v rozumnom množstve – maximálne 50 g denne. - Fermentované potraviny zlepšujú zdravie našich čriev, podporujú zdravú črevnú mikroflóru, ktorá úzko súvisí s imunitou a psychickou pohodou. Potraviny, ako sú kyslá kapusta, kefír, kimči, jogurt, kvasené uhorky a iné druhy fermentovanej zeleniny, obsahujú probiotické baktérie rovnakého druhu ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v našich črevách od narodenia. Sú významné pri produkcii hormónu šťastia – sérotonínu. Práve od tohto hormónu závisí naša dobrá nálada, kvalitný spánok a nízka pravdepodobnosť vzniku depresií. Fermentovanú zeleninu si môžeme pritom ľahko vyrobiť aj doma. - Orechy podporujú antidepresívne účinky. Predovšetkým para orechy. Sú jedným z najsilnejších zdrojov selénu. Ten má v tele niekoľko funkčných úloh vrátane tvorby kľúčových imunitných a antioxidačných proteínov. Vysoký príjem selénu znižuje riziko depresie. Platí to aj naopak, u ľudí s depresiou je bežný nedostatok selénu. Tento prvok okrem iného podporuje aj zdravú funkciu štítnej žľazy. Denná dávka selénu je zabezpečená troma orieškami para orechov. - Mak obsahuje horčík a ďalšie minerály, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie mozgu. Mak je prirodzeným zdrojom alkaloidov. Keďže má výrazne upokojujúci účinok na psychiku, je nápomocný pri neurózach a aj nadmernom strese. Makové semená zmierňujú nespavosť a skvalitňujú spánok. Jednou polievkovou lyžicou zomletých makových semien, ktoré si môžeme napríklad pridať do rannej ovsenej kaše, pudingu, cesta na pečenie chleba či omelety, si môžeme udržiavať dostatok jeho účinných látok pre naše telo. Skvelým prostriedkom na využitie všetkých nutričných benefitov makových semien je maková múka, ktorú si dnes môžeme kúpiť v obchodoch so zdravou výživou. Je však potrebné si kupovať menšie množstvá a otvorené balenie skladovať v chladničke a spotrebovať ho v najkratšom čase. Mak je olejnatá rastlina, produkty z neho podliehajú oxidácií, ktorá negatívne vplýva na ich kvalitu.
Ing. Alenky Beyer
2024-02-05
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ vyjadrujete súhlas s ukladaním súborov cookie do vášho zariadenia s cieľom vylepšiť navigáciu po stránkach a analyzovať využitie stránok. Viac informácií.