Študenti tretieho ročníka III.A4 sa dňa 12. novembra 2024 spoločne s vyučujúcimi chémie Mgr. Michaelou Krivou a fyziky Mgr. Evou Volajovou zúčastnili odbornej exkurzie v pivovare Liptovar v Liptovskom Mikuláši, v rámci týždňa vedy a techniky.
Nahliadli sme do zákulisia výroby výnimočného slovenského piva Liptovar. Oboznámili sme sa s tradičnými technologickými postupmi pri výrobe piva a jednotlivými druhmi piva, netradičnými chuťami s použitím najkvalitnejších surovín. Dozvedeli sme sa rozdiel medzi pojmami mladina a sladina, scedzovanie a fermentácia. Liptovar je typ pivovaru, ktorý je vo svete známy ako „craft brewery“. To znamená „remeselný“.
Svet piva je však ďaleko pestrejší ako poznáme z obchodov - ležiak. Sú tu aj takzvané pivné štýly – Ale, IPA, APA, Porter, Boch, .... a rôzne variáce. Aj z použitia suroviny je svet piva rozmanitý.
Po prehliadke pivovaru sme pokračovali degustačným obedom v reštaurácií Liptovar. Odborná exkurzia splnila naše očakávania, strávili sme deň mimo lavíc avšak stále v chemickom móde.
Viac si môžete pozrieť v galérií fotiek.
Ďakujem študentom za vzorné správanie, kolegyni za spoluprácu. Verím, že v júni sa stretneme znova.
Mgr. Michaela Krivá
13-November-2024 - ( Wednesday )
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ vyjadrujete súhlas s ukladaním súborov cookie do vášho zariadenia s cieľom vylepšiť navigáciu po stránkach a analyzovať využitie stránok. Viac informácií.