Rastlinných alebo lepšie povedané prevažne rastlinných typov stravovania je veľmi veľa /Tabuľka č.
1/. Vegetariánstvo sa stalo veľmi populárne predovšetkým v krajinách, kde majú ľudia vyšší príjem.
Jeho obľuba rastie najmä v mladej populácii.
Účinky vegetariánstva na zdravie skúmalo množstvo štúdií. V tomto prehľade je zahrnutých 94 štúdií.
V nich bolo sledovaných 200 000 osôb dobe od 1993 po súčasnosť, priemerná doba sledovanosti je
20 rokov. Napriek obrovskému nasadeniu ľudského potenciálu a času je nutné konštatovať, že
výsledky nie sú vždy konzistentné. Vegetariánstvo totiž nie len druh stravovania sa, ide o aj o životný
štýl. A ten môže byť v veľmi rôznorodý. Vylúčenie živočíšnych potravín zo stravy samo o sebe
nezabezpečuje dobrú kvalitu potravín rastlinného pôvodu. Okrem výberu potravín vo všeobecnosti
môžu byť problematické aj niektoré náhrady živočíšnych potravín. Ich ponuka na trhu rastie, sú však
vysoko priemyselne spracovávané a teda s možnými nežiadúcimi účinkami na zdravie. Štúdie totiž
ukázali, že so znižujúcim sa podielom živočíšnej stravy stúpa zároveň podiel konzumovaných
priemyselne spracovaných náhradách živočíšnych produktov. Z uvedeného dôvodu boli zo štúdií
vybrané len tie štatistické údaje, ktoré boli natoľko matematicky významné, že ich neohrozovali
odchýlky málo konzistentných výsledkov. K uvedeným signifikantným výsledkom patria nasledovné
zistenia:
1. Vegetariánstvo, vegánstvo a flexitariánstvo významne znižuje index telesnej hmotnosti /BMI/
v porovnaní s nevegetariánstvom.
2. Vegetariánstvo, vegánstvo a flexitariánstvo významne znižuje hladinu celkového a LDL
cholesterolu a glukózy.
3. Riziko ischemickej choroby srdca a úmrtnosti na túto chorobu je u vegetariánov, vegánov
a flexitariánov o 25% nižšie.
4. Riziko nádorového ochorenia kolorekta, prostaty, žalúdka, močového mechúra, lymfatického
tkaniva a krvotvorného tkaniva je štatisticky významne nižší u vegetariánov, vegánov
a flexitariánov. Presné rozdiely a druhy nádorového ochorenia sa v jednotlivých štúdiách líšia,
avšak tieto – práve vymenované – druhy nádorových ochorení sa opakovali vo všetkých
štúdiách.
5. Vegáni majú štatisticky významne nižší príjem energie, avšak nie pod referenčnou hodnotou.
Majú nižší BMI index, nižší výskyt nadváhy a obezity. Zdroj energie je u vegánov sacharidová
strava vo forme obilnín a ovocného cukru z plodov. Hlavným zdrojom bielkovín je u nich sója.
Vyšší príjem železa v strave však nevedie k tomu, že sa zvyšuje podiel železa v krvnej plazme.
Ich krvná plazma je charakteristická nízkou hladinou vitamínu D – pravdepodobne následkom
vylúčenia rýb zo stravy. Pokiaľ nebrali vegáni doplnky stravy s vitamínom B12 , B2, B3, mali
ich obsah v krvnej plazme výrazne nižšiu ako napríklad flexitariáni.
6. Riziko kardiovaskulárnych chorôb a cerebrovaskulárnych chorôb je u vegetariánov
a nevegetariánov bez rozdielu. Výnimkou je len vyššie spomínaná ischemická choroba srdca.
7. Úplne vylúčenie mäsa zo stravy je spojené s hematologickými poruchami.
8. Bezmäsitá strava vedie k štatisticky významnému zvýšeniu podielu špecifických zlomením,
najčastejšie bedier, u vegánov je toto zvýšenie až 131%.
9. Vegetariánstvo a vegánstvo je spojené s príznakmi vyššej miery depresie a poruchami príjmu
potravy. V systematickom porovnávaní poukázalo 61% štúdií na významne vyššie riziko
depresie, úzkostných porúch a/alebo sebapoškodzovania.
Štúdie jednoznačne dokazujú, že rastlinná strava je spojená s mnohými pozitívnymi účinkami na
zdravie. Prináša so sebou však aj riziká. Predovšetkým v prípade úplného vylúčenia stravy živočíšneho
pôvodu môže byť náročné vyhnúť sa vyššie uvedeným nedostatkom a problémom. Limitujúcim
faktorom všetkých doterajších štúdií je, že definujú vegetariánstvo prípadne vegánstvo len na základe
vylúčenia živočíšnej potravy zo stravy a nehodnotia ,,zdravosť“ výberu konzumovaných potravín.
Výsledkom však jednoznačne je fakt, že živočíšna strava by mala byť súčasťou jedálnička súčasného
človeka, avšak vo výrazne menšom pomere k strave rastlinného pôvodu. Konzumácia mäsa by mala
byť znížená na úroveň flexitariánstva, ktoré ju definuje ako jedna porcia mäsa za jeden týždeň až
mesiac – podľa energetickej náročnosti života človeka.
Abstract
The popularity of vegetarianism in its various forms has been growing in recent years, as hat its,
often uncritical, publicity in the media. Observational studies show lower risk factors for metabolic
and cardiovascular diseases, lower risk factors of cancer and ischemic heart disease, and death from
ischemic heart disease in vegetarians compared to nonvegetarians. However, vegetarianism may be
associated with a higher incidence of bone fractures, mental health und, especially veganism, may
lead to manifestations of specific deficiencies of some nutrients. The exclusion of animal foods from
the diet does not in itself ensure its good quality. To ensure the nutritional adequacy of the plant
diet, consumers need to know about the appropriate composition of the diet and should consult with
experts.
Abstrakt:
Die Popularität von Vegetarismus in seinen verschiedenen Formen wächst in letzten Jahren, genau
wie seine oft unkritische Publizität in den Medien. Beobachtungsstudien zeigen niedrigere
Risikofaktoren für metabolische und kardiovaskulare Krankheiten, niedrigeres Risiko für Krebs und
ischämische Herzkrankheiten und Sterben an ischämische Herzkrankheiten bei Vegetarier im
Vergleich mit Nicht-Vegetarier. Allerding mag Vegetarismus mit höherer Inzidenz von
Knochenfrakturen, psychischer Gesundheit zusammenhängen, besonders Veganismus kann zu
Defizit-Manifestation von spezifischen Nährstoffen führen. Die Elimination von Tiernahrung beim
Essen bedeutet nicht gleich gute Qualität von Pflanzennahrung. Um die ernährungsrichtige
Angemessenheit der pflanzlichen Ernährung sicherzustellen, müssen Konsumenten über die optimale
Zusammensetzung des Essens Informationen kennen und mit Experten sprechen.
Zdroje:
1. Willet W. et al., 2019, Food in the Anthropocene, 393, 447 – 492.
2. Paslakis G. et al, 2020, Prevalence and psychopathology of vegetarians and vegans – Result
from a representative survey in Germany.
3. Dinu M. et al, 2017, Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes.
4. Kudlova E. 2019, Vysoce prumyslově zpracované potraviny a zdraví, Výživa a potraviny, 74, 119-122
Ing. Alena Beyer
2021-11-11
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ vyjadrujete súhlas s ukladaním súborov cookie do vášho zariadenia s cieľom vylepšiť navigáciu po stránkach a analyzovať využitie stránok. Viac informácií.