Výsledky novodobých výskumov ukazujú, že aminokyselina L-ergothionein /ERG/ sa vyznačuje
významnými antioxidačnými a protizápalovými účinkami. Rozhodujúcim zdrojom potravinového ERG
sú jedlé huby s obvyklým obsahom 40 – 200 mg/100 g sušiny. Tým sa podieľa na prevencii celej rady
civilizačných chorôb. Má potenciál byť využiteľný aj ako liek. O intenzite výskumu svedčí prehľadová
štúdia spracovaná z 597 vedeckých štúdií. Z nich si zaslúži pozornosť švédska dlhodobá štúdia s viac
ako 3200 účastníkov, v ktorých krvnej plazme bolo sledovaných 112 ukazovateľov v období takmer 22
rokov. Z týchto výskumov jednoznačne vychádza štatisticky významný podiel ERG v súvislosti so
zníženým počtom srdcovo-cievnych ochorení, úmrtnosťou na tieto ochorenia a celkovou úmrtnosťou.
Z tohto dôvodu získala táto aminokyselina aj označenie ako vitamín dlhovekosti.
Zaujímavosťou je fakt, že schopnosť syntetizovať ERG majú len rastliny, živočíchy nie a teda ani
človek. Jeho prítomnosť v organizme je teda možné zabezpečiť len stravou.
Potravinové zdroje ERG sú plodnice jedlých húb. Pomerne vysoký obsah je tiež v tempeh. V tomto
fermentovanom produkte zo sóje typickom pre oblasť Indonézie, sú zdrojom ERG ušľachtilé plesne.
ERG je pre človeka bezpečný aj v dávkach vysoko prevyšujúce tie, ktoré môže reálne prijímať
potravou. Uvedený fakt bol overovaný štúdiou, v ktorej bolo účastníkmi konzumovaný čistý preparát
ERG.
Huby sú obľúbenou súčasťou slovanskej kuchyne. Táto pochutina je nízko kalorická, s vysokým
obsahom vlákniny, provitamínu D2 a draslíka. Najnovšie poznatky ukazujú ďalší významný benefit
tejto potraviny – vysoký výskyt antioxidantu ergothioneinu. Ten nájdeme v šampiňónoch, hlive, hríb
smrekový v pomerne vysokých dávkach. Ostatné huby a ich obsah ERG je zatiaľ v štádiu výskumu.
Uvedené poznatky naznačujú, že dlhovekosť východoázijských kultúr nesúvisí ani tak s konzumáciou
sóje či ryže, ale skôr v spôsobe ich fermentačného spracovania pomocou ušľachtilých plesní.
Zdroj: Borodina I. et al. 2020, The biology of ergothioneine, an antioxidant nutraceutical. Nutrition
Research Reviews, 33, 190 – 217 /skrátené/
Ing. Alena Beyer
2021-09-06
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ vyjadrujete súhlas s ukladaním súborov cookie do vášho zariadenia s cieľom vylepšiť navigáciu po stránkach a analyzovať využitie stránok. Viac informácií.