Šafrán je jedno z najdrahších korení sveta. Pochádza z Iránu. Jedlám dodáva špecifickú horkastú chuť a sýto žltú farbu. Používa sa pri príprave mäsa, ryže, morských plodov ale aj dezertov. Už celé tisícročie je súčasťou ayurvedskej medicíny, kde sa používa na liečenie tráviacich, močových, dýchacích problémov, pri horúčke, úľave od bolestí a pri liečbe niektorých duševných porúch.
V súčasnosti existujú mnohé klinické štúdie, ktoré sa zaoberajú prínosom šafránu pri liečbe depresií, neurodegeneratívnych ochorení, reprodukčných porúch či kardiovaskulárnych chorôb.
Ku klinickým skúškam sa dostalo viac ako 20 štúdií, ktoré skúmali účinky šafránu v liečbe depresií. Bola použitá dávka 30 mg extraktu denne po dobu 4 – 12 týždňov. U pacientov s miernou až strednou formou depresie bol pozorovaný významný pokles príznakov v porovnaní so skupinou, ktorá dostávala placebo.
Desať ďalších štúdií porovnávalo liečbu šafránom s bežne používanými liekmi /sertralín, citalopram, imipramin-depresíva/. Zistilo sa, že extrakt šafranu je rovnako účinný ako spomínané lieky. Biologický mechanizmus tohto účinku však ešte nie je preskúmaný. Pacienti, ktorým bol tento extrakt podávaný, popisovali aj nežiaduce účinky – bolesť hlavy, nevoľnosť, zmena chuti do jedla a suchosť v ústach. Tieto prejavy však boli aj v skupine, ktorej bolo podávané placebo a preto je potrebné urobiť ešte ďalšie štúdie.
Jednoznačne však štúdie dokázali, že šafrán má protizápalové, antioxidačné účinky, ovplyvňuje os hypotalamus – hypofýza – nadobličky, má veľmi priaznivý vplyv na hladinu serotonínu v krvi /hormón šťastia/ a ochranný efekt pre nervovú sústavu.
Prvé prehľadové štúdie poukazujú na fakt, že šafrán môže v rámci prevencie ale aj liečby veľmi účinne pomôcť aj pri Alzheimerovej chorobe, demencii či poruchách pamäte. Tieto štúdie taktiež naznačujú, že šafrán má pozitívny vplyv aj na samotné kognitívne funkcie. Tento efekt bol dokonca rovnako účinný ako pri podávaní liekov na liečenie Alzheimerovej choroby /donepezil, memantin/. Ale ani tento mechanizmus ešte nie je úplne jasný a sú potrebné ďalšie skúmania.
Ďalšie štúdie naznačujú, že šafrán môže pomôcť aj pri liečbe sexuálnej dysfunkcie, niektorých očných chorôb, predmenštruačného syndrómu, nespavosti a roztrúsenej skleróze.
Z hľadiska bezpečnosti užívania šafránu boli sledovaní zberači. Tí sú totiž vystavení vysokým dávkam. Boli pozorované ojedinelé alergické reakcie. Z týchto štúdií sa určilo zatiaľ bezpečné množstvo užívania. Maximálna tolerovaná bezpečná dávka šafranu je 1,5 g na deň. Taktiež sa považuje za bezpečné dlhodobé užívanie šafranu v množstve do 400 mg na deň. V týchto dávkach - 1,5 g - sa predpokladá jeho najvyšší pozitívny efekt na zdravie a prevenciu voči vyššie spomínaným chorobám.
Aj keď sa kvalita a výsledky štúdií líšia, predbežné informácie poukazujú na vysoké zdravotné benefity pre ľudský organizmus. Napriek tomu sú ešte potrebné ďalšie výskumy, aby sme pochopili mechanizmus týchto účinkov, biologický metabolizmus zložiek šafránu. Až potom bude možné presne dávkovať množstvo účinných zložiek pri liečbe chorôb. Avšak už teraz si môžeme užívať jedinečnú chuť a farbu tejto koreniny v jedlách, odteraz už aj s vedomím liečebného efektu.
Ing. Alena Beyer
2021-05-27
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ vyjadrujete súhlas s ukladaním súborov cookie do vášho zariadenia s cieľom vylepšiť navigáciu po stránkach a analyzovať využitie stránok. Viac informácií.