Ako stravou predchádzať duševným chorobám?

Cholin – esenciálna živina

Cholín sa nachádza vo všetkých tkanivách ľudského organizmu. Je potrebným komponentom bunkových membrán a je súčasťou mnohých metabolických pochodov, ako neurotransmiter, lipidový transport, tvorba žlče, osmotická regulácia...

V roku 1998 bol cholín prvý krát uznaný ako nenahraditeľná zložka výživy. Štúdie ukázali, že jeho nedostatok spôsobuje vývojové vady plodu v tele matky, duševné poruchy, steatózy pečene, kardiovaskulárne choroby a nádorové procesy. Americkým inštitútom pre medicínu bola stanovená doporučená dávka cholínu na deň – 400 mg pre dospelého človeka.

V ľudskom tele je cholín z veľkej časti tvorený. Táto tvorba je však nedostatočná a naše telo je odkázané na príjem cholínu potravou. V roku 2004 bola vytvorená prvá databáza obsahu cholínu v potravinách. Následne bolo zistené, že 90% americkej populácie neprijíma dostatočné množstvo cholínu v strave.



Najvýznamnejšími potravinovými zdrojmi cholínu sú:
Hydinová pečeň 291 mg, vajcia a mliečne výrobky 250mg, ryby 83 mg, hovädzie mäso 82mg, arašidy 53mg, ružičkový kel 41mg, brokolica 40mg, karfiol 39 mg a fazuľa 32mg na 100 g.

Zdroj:
Štúdiová práca Iuliia Pavlovska, Medzinárodné centrum klinického výskumu, Fakultná nemocnica Brno, Ústav verejného zdravia, Lekárska fakulta Masarykovej univerzity, Brno, 2021

Spracovala: Alena Beyer





Ing. Alena Beyer
2022-01-10


Spät na EduPoint

EVANJELICKÉ GYMNÁZIUM JURAJA TRANOVSKÉHO

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

RIADITEĽKA:
riaditel@esslm.sk
+421 910 991 633

SEKRETARIÁT:
sekretariat@esslm.sk
+421 948 525 086

ADRESA: Komenského 1317/10, 031 01 Liptovský Mikuláš, Slovensko

IČO: 037975650DIČ: 2022060359


Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ vyjadrujete súhlas s ukladaním súborov cookie do vášho zariadenia s cieľom vylepšiť navigáciu po stránkach a analyzovať využitie stránok. Viac informácií.