Cholin – esenciálna živina
Cholín sa nachádza vo všetkých tkanivách ľudského organizmu. Je potrebným komponentom
bunkových membrán a je súčasťou mnohých metabolických pochodov, ako neurotransmiter, lipidový
transport, tvorba žlče, osmotická regulácia...
V roku 1998 bol cholín prvý krát uznaný ako nenahraditeľná zložka výživy. Štúdie ukázali, že jeho
nedostatok spôsobuje vývojové vady plodu v tele matky, duševné poruchy, steatózy pečene,
kardiovaskulárne choroby a nádorové procesy. Americkým inštitútom pre medicínu bola stanovená
doporučená dávka cholínu na deň – 400 mg pre dospelého človeka.
V ľudskom tele je cholín z veľkej časti tvorený. Táto tvorba je však nedostatočná a naše telo je
odkázané na príjem cholínu potravou. V roku 2004 bola vytvorená prvá databáza obsahu cholínu
v potravinách. Následne bolo zistené, že 90% americkej populácie neprijíma dostatočné množstvo
cholínu v strave.
Najvýznamnejšími potravinovými zdrojmi cholínu sú:
Hydinová pečeň 291 mg, vajcia a mliečne výrobky 250mg, ryby 83 mg, hovädzie mäso 82mg, arašidy
53mg, ružičkový kel 41mg, brokolica 40mg, karfiol 39 mg a fazuľa 32mg na 100 g.
Zdroj:
Štúdiová práca Iuliia Pavlovska, Medzinárodné centrum klinického výskumu, Fakultná nemocnica
Brno, Ústav verejného zdravia, Lekárska fakulta Masarykovej univerzity, Brno, 2021
Spracovala: Alena Beyer
Ing. Alena Beyer
2022-01-10
Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ vyjadrujete súhlas s ukladaním súborov cookie do vášho zariadenia s cieľom vylepšiť navigáciu po stránkach a analyzovať využitie stránok. Viac informácií.